יום ראשון, 27 בספטמבר 2015

בריאות טובה מתחילה בתזונה מאוזנת ,צנטרום -משלים את החסר !!!


היי חברים ,
צנטרום ג'וניור הוא מולטיויטמין שמותאם לילדים מגיל 4 -טבליה אחת שמכילה מספר רב של ויטמינים ומינרלים
שהגוף צריך לתפקוד תקין ובריא .
הוא מכיל 22 ויטמינים ומינרלים שתורמים להשלמת תזונת הילדים ולהתפתחותם .
הטבליה מכילה פחות מ-1 ג' סוכר ולכן אינה פוגעת בשיניים.
הטבליה אינה מכילה צבע מאכל  ומגיעה בטבליות מציצה ו/או לעיסה בטעם פטל לימון שילדים אוהבים .

רוב המבוגרים והילדים לא מקבלים את כמות הויטמינים והמינרלים היומית לה הם זקוקים ,
גם אלה שמקפידים לאכול פירות וירקות לא אוכלים את הכמות שהם זקוקים ליום (5 מנות פרי/ירק ליום )
ולכן מומלץ להשלים את החוסרים של הויטמינים והמינרלים .
תזונה מאוזנת ומגוונת חשובה וקריטית להתפתחות הילדים .
התזונה היא הבסיס להתפתחות פיזיולוגית פסיכולוגית ושכלית וחשוב שהיא תכיל את כל הרכיבים החיוניים לגוף ,

כהורים לילדים לא חסרים לנו דאגות, דואגים שיאכלו טוב שישנו טוב שיהיה להם כייף שלא ייפגעו שיצליחו
לפחות צנטרום הורידו לנו דאגה אחת שהיא חשובה אם לא הכי חשובה .....
הם משלימים את החסר וכך דואגים לחיזוק הגוף להתפתחות תקינה ולמניעת חוסרים .
הרי בריאות זה הדבר הכי חשוב ,הבריאות מביאה את שאר הדברים .

בתור אמא ל-4 בנות שחלקן נמצאות במסגרות כולל צהרונים אני כל הזמן מוטרדת לגבי מה אכלו ,אם אכלו ,
ולכן אני נותנת טבליה אחת של צנטרום ג'וניור אחרי ארוחת הערב (תמיד זה אחרי ארוחת הערב ככה אני לא שוכחת)
וזה מעניק לי שקט נפשי וידיעה שאני את החוסרים השלמתי .

כל גיל והצנטרום שלו - כמו שציינתי כמעט לכל אחד חסרים ויטמינים .
ניתן להשיג ברשתות הפארם ובבתי מרקחת פרטיים ברחבי הארץ .

אני מצרפת לכם טיפים להתנהלות יומיומית ,תזונתית  וחשיבות תוספי המזון לילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז .

הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה נוירולוגית/התנהגותית בה הילדים סובלים מהפרעות בריכוז ובקשב. בקרב חלק מהילדים מופיעה גם בעיית התנהגות, אימפולסיביות ולעיתים פעילות יתר.
פעמים רבות ישנה השפעה של ההפרעה על אופן האכילה, כמות ובחירת המזון אשר מתבטאת בהשמנת יתר או רזון. לדוגמא, אם נשאיר את הילד לאכול לבדו נמצא אותו לעיתים לאחר זמן מה חולמני, משחק עם האוכל או פשוט עסוק במשהו אחר. אם יהיה עסוק במשחק או פעילות, לרוב ישכח לאכול, ולאחר מכן כשיהיה רעב מאוד יאכל את הדברים הראשונים שימצא בסביבה.
בנוסף לכך, ילדים הצורכים תרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז סובלים לרוב מאיבוד תיאבון לשעות ארוכות. לאחר שפעילות התרופה פגה, הרעב עלול לגרום לילד לאכול מכל הבא ליד ללא סינון. עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום, נותנת כמה טיפים תזונתיים להורים לילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז.
  1. רחוק מהעין רחוק מהלב. ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז נוטים לעיתים לפתח דפוסי אכילה שונים מילדים אחרים. במחקרים נראה כי ילדים אלו צורכים יותר שתייה ממותקת, אוכלים בתדירות גבוהה אך תכולת הפירות נמוכה יותר. נסו להרחיק מהבית שתייה ממותקת אך החזיקו פירות וירקות מגוונים שיוכלו לשמש גם לאכילה וגם לסחיטת מיץ, בעל ערך תזונתי גבוה ממיץ בבקבוק, במקרה הצורך.
  2. ארוחת בוקר. נסו להקפיד במיוחד על ארוחת בוקר, אם הילד מקבל או לא מקבל טיפול תרופתי. במידה והילד מקבל תרופה בבוקר, ארוחת הבוקר חיונית כיוון שיעברו שעות ארוכות של אכילה מעטה מאוד בעקבות נטילת הכדור, שעות בהן הילד יהיה בלימודים ויוציא אנרגיה. בנוסף, המזון יכול להקל על תופעות לוואי אפשריות אחרות של התרופה, כמו בחילות. במידה והילד אינו צורך תרופה והוא פעלתן ומוציא אנרגיה רבה, הרי הארוחה חיונית לו לשם שבירת צום הלילה ואספקת אנרגיה לשם הפעילות.
  3. נסו להיות גמישים יותר. כאשר עוסקים בתזונת ילדים ובני נוער, לרוב ההמלצה התזונתית המקצועית היא להרגיל את הילדים לסדר יום עם ארוחות קבועות המכילות מזון בעל ערך תזונתי גבוה. בילדים בעלי הפרעת קשב ההמלצה הזו פחות מעשית, וגמישות היא שם המשחק. אם הילד מטופל בתרופות לטיפול בהפרעה ואינו רעב בשעות הבוקר והצהריים אלא לאחר מכן, הקפידו שתהיה לו אפשרות מפתה כך שיאכל במשך היום פירות שהוא אוהב, מעדן, שקית אגוזים או חטיף בריאות. בשעה שפעילות התרופה פגה יש להגיש לילד ארוחה מלאה ומזינה. אם הילד מעוניין בתוספת, תנו לו, כך גם לגבי ארוחת לילה. במחקר שפורסם ב-2014 ונערך על תזונת ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז המטופלים תרופתית לעומת ילדים ללא ההפרעה, נראה כי בקרב הילדים המטופלים תרופתית כמות צריכת המזון נמוכה יותר במשך היום וגבוהה יותר בערב לעומת הילדים ללא הפרעת קשב אך עדיין סך הקלוריות וכן צריכת הוויטמינים והמינרלים היומית נמוכים יותר באופן משמעותי.
  1. צרו עניין באוכל. ילדים הם ילדים ואוהבים לשחק וליצור באוכל. נסו לתת לילד התעסקות מהנה עם האוכל בזמן הארוחה. הכינו מטבלי גבינה מותכת או גבינה בטעמים שונים ותנו לילד לטבול לחם, ירקות טריים ומבושלים בגבינה כך תגדילו את כמות הירקות והחלבון הנאכל. הכינו עם הילדים שייק פירות עם יוגורט, חלב או גלידת שמנת, וזאת במידה והילד נמצא במשקל נמוך וצריך העשרה. יתכן וההכנה העצמית תגרה את הילד לאכול יותר.
  2. צמצמו את האפשרויות. ילדים בעלי הפרעת קשב, לרוב, לא יקשיבו לסיפורים רבי מלל כולל תפריט ארוחה מורכב. הציגו עד שתי אפשרויות לבחירת הארוחה ותנו לילד לבחור. עמדו מולו וודאו שהקשיב לכם וענה מתוך מחשבה ולא מתוך אימפולסיביות או בחירת האפשרות הראשונה שהצעתם. במידה ותתנו אפשרויות רבות מידי יתכן וירצה לבחור מאוחר יותר או בכלל לא.
  3. טרנדים בתזונה. מספר מחקרים בוצעו על רכיבים בתזונה, תוספים או דיאטות מיוחדות שיכולות לעזור לסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז. חלק מההמלצות מבוססות מחקרים ותרמו לחלק גדול מהילדים שהשתתפו במחקר. המלצות אחרות אולי תרמו לחלק מהילדים אך לא הוכחו כיעילות במחקר מדעי. ההמלצות המוצעות לרוב קשורות ברכיבים שעשויים לשפר את תפקוד המוח והן: דיאטה עשירה בחלבון כמו ריבוי קטניות, גבינות ובשר העשויים לשפר את הריכוז, הפחתה בצריכת צבעי מאכל וחומרים משמרים, הפחתת פחמימות פשוטות כמו מאכלים המכילים סוכר, דבש, סירופ תירס, קמח לבן וכדומה, העשרת התפריט בפחמימות מורכבות כמו ירקות ופירות וכן העשרת התזונה בחומצות שומן מסוג אומגה 3 המצויות בטונה, סלמון, אגוזי מלך, שמן קנולה וכדומה.
  4. השלמת התזונה היומיומית. ילדים רבים בעלי הפרעת קשב וריכוז אינם ניזונים באופן יומיומי מכל מגוון אבות המזון, ולכן עלולים עם הזמן לפתח מחסורים ברכיבים החיוניים לגדילה ולהתפתחות, במיוחד בגיל הילדות. עקב כך ניתן להוסיף לתזונה מולטיוטמין יומי, כגון צנטרום ג'וניור המכיל 22 ויטמינים ומינרלים ללא צבעי מאכל וללא תוספת סוכר.

על פי נתונים שפרסם משרד הבריאות מדובר בתופעה שכיחה הקיימת בקרב  כ- 5%-10% מכלל ילדי בית הספר בגילאי 12 שנים. שכיחות התופעה גבוהה פי שלוש בקרב בנים מאשר בקרב בנות, בעיקר בסימנים של תנועתיות יתר ופזיזות.
מלבד החלטה על טיפול תרופתי וטיפולים תומכים נוספים, על ההורים להיות מודעים להשפעה שיש להפרעה זו על התזונה של הילדים ולהכיר בחשיבות ההקפדה על תזונה נכונה על מנת שלא תהיה פגיעה בהתפתחות הילד.
עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום מדגישה כי הפרעת קשב וריכוז משפיעה על  התזונה היומית בין אם הילד מקבל טיפול תרופתי או בין אם לאו. ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז עלולים להיות חשופים לאי סדירות או תבניות אכילה לא צפויות שאף עלולות להביא לפגיעה במצבם הגופני כולל גובה ומשקל, עייפות, אנמיה או חוסר תאבון עקב המחסור התזונתי.
הסיכון למחסור במגוון רכיבי תזונה עלול להיות עקב:
1.        הקושי לשבת סביב השולחן במשך ארוחה שלמה.
2.        הפחתת התיאבון בעקבות טיפול תרופתי. במחקר בהשתתפות ילדים ומתבגרים המאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז נמצא כי ישנו סיכון של כ- 60% להיות בתת משקל. מצד שני נמצא קשר בין השמנה להפרעת קשב וריכוז. נמצא כי ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז הינם בעלי דפוסי אכילה אימפולסיביים אשר עלולים להביא לעודף משקל יחד עם מחסור ברכיבי תזונה חשובים.
במחקר שבדק דפוסי אכילה ודרך חיים בילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, השתתפו בנים בגילאי 6-10 אשר אינם מטופלים תרופתית לעומת קבוצת ביקורת של ילדים שאינם סובלים מהפרעת קשב וריכוז. נמצא כי הילדים עם הפרעת קשב וריכוז לעיתים אוכלים בתדירות גבוהה יותר אך ארוחות פחות מסודרות, לעומת הילדים בקבוצת הביקורת. בנוסף הם שותים יותר שתייה ממותקת, אוכלים פחות פירות וירקות, מבצעים פחות פעילות גופנית מסודרת וצופים יותר בטלוויזיה. מסקנת המחקר הייתה כי ישנם הרגלי אכילה שונים בצורה מובהקת לילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז לעומת ילדים בקבוצת הביקורת. ממצאים אלה מהווים הסבר חלקי להבדלים במשקל הגוף, אחוזי השומן והשכיחות הגבוהה יותר של השמנת היתר בילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז.
מצד שני, תחת טיפול תרופתי הורים רבים מדווחים כי הילד לא אוכל כלום כל עוד התרופה פעילה אך לאחר מכן דלת המקרר לא מפסיקה להיפתח ולהסגר והם צורכים מכל הבא ליד, אך לאו דווקא את הרכיבים ההכרחיים לגופם.
מחקרים שונים בדקו את השפעת הטיפול התרופתי השכיח ביותר – מטילפנידאט (החומר הפעיל בריטלין) על הצריכה הקלורית והמצב התזונתי של הילדים. מחקר שפורסם ב-2014 מצא כי בקרב קבוצת הילדים בעלי הפרעת הקשב והריכוז צריכת הקלוריות המומלצת וכן צריכת ויטמינים ומינרלים רבים כמו סידן, ברזל, מגנזיום, ויטמין 1B, ניאצין ויטמין 6B, ופולאט נמוכה יותר. מסקנת המחקר היתה כי צריכת מטילפנידאט(החומר הפעיל בריטלין) משנה את פריסת הצריכה הקלורית על פני היום, וכי הצריכה הקלורית והתזונתית נמוכה יותר לעומת ילדים שאינם סובלים מהפרעת קשב וריכוז באותם הגילאים.
על פי סקרי תזונה שבוצעו על ידי משרד הבריאות, ילדים בישראל אינם צורכים את כל מגוון הויטמינים והמינרלים המומלצים ביום. כך גם לגבי ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז אשר מקבלים טיפול תרופתי כפי שהוצג. ההפרעה וכן הטיפול התרופתי עשויים להשפיע על דפוסי האכילה ולכן ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז נמצאים בסיכון למחסור באבות המזון, בויטמינים ובמינרלים להם הגוף זקוק.
חשוב לנטר ולנהל את מערך התזונה של ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז, להתייעץ עם אנשי מקצוע מתאימים ולערוך בדיקות תקופתיות מלאות. כמו כן מומלץ שהילדים יצרכו מולטיויטמין מידי יום כגון צנטרום ג'וניור שיעניק להם מבחר גדול של 22 ויטמינים ומינרלים התורמים להשלמת תזונת הילדים, גם לימים בהם לא סופקו לגוף מגוון מספק של רכיבי תזונה.


מאחלת לכולם בריאות טובה וחג שמח .




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה